SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.54 issue1Full characterization of plasmids from Achromobacter ruhlandii isolates recovered from a single patient with cystic fibrosis (CF)Mycoplasma maculosum and Mycoplasma spumans associated with fertility disorders in dogs from a Bernese Mountain dog kennel author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

  • Have no cited articlesCited by SciELO

Related links

Share


Revista argentina de microbiología

Print version ISSN 0325-7541On-line version ISSN 1851-7617

Abstract

MATA, Estefanía Espinosa et al. Detection and genotyping of Listeria monocytogenes in artisanal soft cheeses from Ecuador. Rev. argent. microbiol. [online]. 2022, vol.54, n.1, pp.101-110. ISSN 0325-7541.  http://dx.doi.org/10.1016/j.ram.2021.02.013.

Listeria monocytogenes es una de las bacterias más importantes asociadas conenfermedades transmitidas por alimentos, y el queso fresco es un importante vehículo de trans-misión de L. monocytogenes. En Ecuador, el consumo de quesos frescos se produce en el 84,3%de los hogares urbanos. Determinamos la prevalencia de L. monocytogenes y sus serogrupos en260 muestras de queso fresco artesanal recolectadas en 18 de las 24 provincias ecuatorianas.La detección de Listeria spp. se llevó a cabo mediante métodos independientes y dependientesde cultivo; el 14,23% de las muestras fueron positivas para L. monocytogenes.

Keywords : Listeriamonocytogenes; Queso frescoartesanal; Serogrupo; Listeriosis; Enfermedadestransmitidas poralimentos.

        · abstract in English     · text in English     · English ( pdf )