SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.54 número1Propiedades fisicoquímicas del caldo de pulverización preparado con diferentes plaguicidas y tipos de agua utilizadas durante la producción de granosRescate y conservación participativa de las cabras criollas en los sistemas silvo-agropecuarios de la Montaña de Guerrero, México índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

  • No hay articulos citadosCitado por SciELO

Links relacionados

  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO

Compartir


Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias. Universidad Nacional de Cuyo

versión On-line ISSN 1853-8665

Resumen

DE MOURA, Adolpho Marlon Antoniol; SIQUEIRA GLORIA, Leonardo; VASCONCELOS MELO, Thiago  y  DE SOUZA MOURA, Guilherme. Nutraceutical effects of organic Selenium and vitamin E supplementation on performance, antioxidant protection and egg quality of Japanese quails (Coturnix japonica). Rev. Fac. Cienc. Agrar., Univ. Nac. Cuyo [online]. 2022, vol.54, n.1, pp.145-152. ISSN 1853-8665.

This study evaluated the nutraceutical effects of organic Selenium and vitamin E supplementation on performance, egg quality and antioxidant protection of Japanese quails. Forty-two posture cages with six birds each were randomly set in seven treatments. Each treatment consisted of the addition of 200 IU of vitamin E/kg of feed and increasing levels of organic Selenium. Significant differences were found in α-Tocopherol deposition, enzymatic activity of glutathione peroxidase (GSH-Px) and oxidative bioindicator malondialdehyde (MDA) in egg yolk with vitamin E supplementation. We concluded that supplementing 200mg of vitamin E and 0.30 ppm organic Selenium did not affect bird performance, but improved egg quality and shelf life.

Palabras clave : α-Tocopherol; Glutathione peroxidase; Malondialdehyde.

        · resumen en Español     · texto en Inglés     · Inglés ( pdf )