SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.18 número2Patrimonio y redefinición de un lugar turístico: La Quebrada de Humahuaca, Provincia de Jujuy, ArgentinaGestión ambiental en el sector de alimentos y bebidas en la costa de Aracaju (Sergipe - Brasil) índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

  • No hay articulos citadosCitado por SciELO

Links relacionados

  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO

Compartir


Estudios y perspectivas en turismo

versión On-line ISSN 1851-1732

Resumen

ALVAREZ, Marcelo  y  SAMMARTINO, Gloria. Empanadas, Tamales and Lama Carpaccio: Food Heritage and Tourism at the Quebrada de Humahuaca, Argentina. Estud. perspect. tur. [online]. 2009, vol.18, n.2, pp.161-175. ISSN 1851-1732.

This article explores the contemporary dinamics that intersect the fields of culture and tourism in which food and culinary production with marks of tradition and autenticity become heritage and resourses in the context of local and regional development particularly committed with tourist promotion of cultural diversity. Through the presentation of the case of the Quebrada de Humahuaca in Northwestern Argentina, the paper discusses the conflict between the processes of identity reivindication of the hosts communities and the production of a food and culinary heritage claimed by the tourist consumption of nostalgia, difference, sustainability and exoticism.

Palabras clave : Food Heritage; Gastronomy; Cultural Tourism; Quebrada de Humahuaca.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons